Pestolu Ekmek

14:03:00 Cananingusanasi 0 Yorumlar


Pestolu Ekmek
Ev yapımı Ekmek
Ev Yapımı Pesto





Malzemeler:
600g un
300g ılık su
1paket yasmaya
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kasigi şeker
50g sıvıyağı
Arasina sürmek için Pesto (ister hazir kullanabilirsiniz isterseniz kendiniz 

yapabilirsiniz) 

Ev yapımı pesto tarifini BURADAN bulabilirsiniz.
Yapılışı:
İlk önce unu hamur yoğurma kabına alalım, unun ortasına bir çukur açıp mayayı içine ufalayalım. Mayanın üzerine ılık su, tuz, şeker ve sıvıyağı ekleyip güzelce bir hamur yoğuralım. Hamurun üzereni kapatıp sıcak bir ortamda hacmı iki katı olana kadar mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya ayıralım. Ortalama 28cm çapında bir tepsiye yağlı kağıt serelim.(veya kelepçeli bir kek kalıbının tabanıda olur) Üçe ayırdığımız hamurun ilkini tepsimizin büyüklüğünde daire şeklinde açalım sonra tepsiye yerleştirelim ve üzerine pestodan sürelim. İkinci bezeyide açıp pesto sürdüğümüz hamurun üzerine yereleştirip tekrar pesto sürelim ve en son bezeyi açıp ikinci katın üzerine yerleştirelim.


Şimdi en eğlenceli kısma geldik :)

Hamuru 16 parçaya keseceğız, orta kısmı kesilmesin diye önce kapağın olduğu yere kadar cizik yapın daha sonra kolayca kesebilirsiniz. (Resimde görüldüğü gibi tam ortasına küçük bir kapak yerleştirdim ben)



Daha sonra kestiğimiz hamurdan iki dilimini dikkatli bir şekilde biraz kaldırıp iki kere ters yöne kıvırıp bırakıyoruz, bu işlemi tüm kestiğimiz parçalara uyguluyoruz.

Islerseniz bu şekilde bile fırına verebilirsiniz ama çiçek şeklini almasını istiyorsanız tekrar kıvırdığımız iki ucu tutup uc kısmını birleştirip fazlalıkları altına saklıyoruz. (resim yardımcı olacaktır bu kısımda)
Ekmeğimizin şekil verme işlemi tamamlanınca 10-15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. 

 Ekmeğin üzerinin parlak olmasını istiyorsanız yumurta sarısı veya süt  sürebilirsiniz. (sizin damak zevkinize kalmış bu kısım)

 Önceden ısıtılmış fırında (180 derece) ortalama 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

Benim gibi kelepçeli kek kalıbının tabanını kullanacaksanız fırın demirinin üzerine yağlı kagıt koyupta pişirmenizi tavsiye ederim. Bu şekilde pestonun yağı çıkarsa fırına damlamaz.









































































Bu ekmeğin arasına haşhaş,ceviz, zeytin ezmesi veya hamuru tatlı yapıp nutella, fındıkezmesi ve daha neler neler kullanarak yapabilirsiniz. 

Afiyet olsun ;)

Diğer Tariflerimide Görmelisiniz

0 yorum: